Takavvattning till Linnéuniversitetet

Takavvattning i rostfritt stål på Linnéuniversitetet i Kalmar

Kalmar gästhamn Linnéuniversitetet roof_close

Dela denna referensartikel

Industri

Utbildning

Kategori

Installerade produkter:

Kund

Linnéuniversitetet

Plats

Kalmar, Sverige

Omfattning

Mellan 2016-2020 har nybygget av Linnéuniversitetet i Kalmar gästhamn varit ett av stadens största byggprojekt. Universitetsbyggnaderna har uppförts med hållbarhet som ledord, och det gröna sedumtaket som täcker det färg- och formstarka biblioteket är utrustat med ett UV-takavvattningssystem från BLÜCHER.

Kundens behov

Tomas Johansson arbetar som projektledare på installationsföretaget Assemblin VS och har varit ansvarig för installationen av takavvattningssystemet på universitetsbiblioteket:

- Vi behövde ett UV-system för byggnaden och fick förtroendet att själva välja det vi trodde skulle bli bäst. Vi ville installera ett system helt och hållet i rostfritt stål, och var nyfikna på hur det skulle fungera jämfört med ett system i plast.

Lösning

Ett UV-system, eller vakuumsystem som det också kallas, installerades i byggnaden, och reaktionerna på det rostfria systemet från BLÜCHER var mycket positiva:

- Mina killar var imponerade över hur snabbt och enkelt systemet var att installera. Rören gick fort att kapa med den elektriska kapmaskinen, och eftersom ett rörsystem i rostfritt stål kräver betydligt färre rörupphängningar, gick det också mycket fortare att isolera rören efteråt.

Resultat

Tomas Johansson är nöjd med UV-systemet från BLÜCHER:

- Vi fick ett stabilt, rostfritt takavvattningssystem till både universitetsbiblioteket och den höga byggnaden som står bakom biblioteket. Jag har själv stått i byggnaden under kraftigt regnfall när vakuumsystemet är i full gång och vatten forsar ner genom rören. Jag har känt med händerna på rören under tiden, och rörsystemet är riktigt stabilt. Innan vi isolerade rören och de doldes ovan undertak kunde vi dessutom njuta av hur rakt och fint rörsystemet var. 

Samarbetande företag

Assemblin VS

Tomas Johansson
Projektledare
Assemblin VS
Mina killar var imponerade över hur snabbt och enkelt systemet var att installera. Rören gick fort att kapa med den elektriska kapmaskinen, och eftersom ett rörsystem i rostfritt stål kräver betydligt färre rörupphängningar, gick det också mycket fortare att isolera rören efteråt.